fbpx

Functionele en sfeervolle verlichting kiezen vinden veel mensen lastig. In de keuken en  óók in de woonkamer.

Hier moet je op letten bij het kiezen van verlichting in de keuken
Waar moet je op letten bij het kiezen van verlichting in de keuken? Welke lamp hang je boven je aanrecht? Wandlampen of plafondspots? En zijn dat dan opbouwspots? Of een ander soort verlichting?

Functies van verlichting
Keukenverlichting moet functioneel zijn, én ook een warme sfeer geven:
– Functioneel door voldoende licht omdat je er goed bij moet kunnen werken.
– Ook belangrijk is dat de kleur die de verlichting geeft klopt. Dus dat de tomaten die je snijdt rood zijn en niet dat ze door verkeerd licht een bruinige kleur hebben.

Ik had dat zelf eens bij een hele mooie locatie tijdens een live dag. We konden tijdens de lunch kiezen van een luxe salade buffet. Door de verlichting was het heel sfeervol, maar de tomaten waren bijna niet herkenbaar als tomaten omdat al het eten helemaal bruin verlicht was. Terwijl alles heerlijk vers was.

Sfeervol en functioneel
Het moet dus beide hebben: functioneel én die warme sfeer die we allemaal zo graag willen.

Je ziet het hier op de foto: inbouwspots boven het aanrecht om goed bij te kunnen werken. En boven het schiereiland hangen gezellige hanglampjes. Dat is een goede verdeling omdat een bargedeelte niet echt een werkruimte is. Het is meer een plek om gezellig samen te kletsen, te ontbijten of tussendoor koffie te drinken.

Een lamp heeft meerdere doelen
Bij lampen ofwel verlichtingsarmaturen zijn behalve het functionele of warme licht, het model en de kleur van het licht belangrijk voor die gezellige sfeer. Én ook het materiaal. Zorg bijvoorbeeld dat het gekozen materiaal ergens terugkomt.

Zo krijg je eenheid in je interieur
Een voorbeeld van een materiaal dat terugkomt in je woonkamer:
– Op deze foto zie je de messing wandlampen op de muren in de woonkamer.
– Een gedeelte van de hanglampen boven de eettafel zijn gedeeltelijk ook van messing: een messing koker boven de groene kap. — De hanglampjes boven het aanrecht zijn ook van messing en hebben dezelfde messing koker boven het verlichtingsarmatuur.

De lampen zijn gevarieerd en toch past alles bij elkaar.

Herhaling zorgt voor rust
Dit is meteen een belangrijke tip bij het inrichten van je woonkamer, werkkamer en alle andere ruimtes in huis: herhaling zorgt voor rust.

Onthoud deze tip alvast!

En dit vind je vast ook interessant: hoe je meubels uitkiest zodat je hele woonkamer een geheel wordt.

 

 

Binnenkort geef ik een webinar: ‘Van witte muren naar meer sfeer’. Daarin geef ik je je nog veel meer tips en inspiratie. Bijvoorbeeld welke kleuren op welke manier toegepast een warme sfeer brengen in je woonkamer. En ik laat je zien wat je beter niet kunt doen. Met veel interieurfoto’s zodat je echt ervaart hoe alles samen een mooie eenheid vormt.

Superleuk als ik ook jou mag inspireren!

Je kunt je hier alvast inschrijven.

 

Related Posts