fbpx

Veel mensen vinden mooie, bij elkaar passende kleuren kiezen voor hun woonkamer best lastig. Soms lukt het wel één mooie kleur te kiezen. Maar hoe kies je de totale kleurcombinatie? En wat als je een accentkleur wil?

Dit leg ik vaak uit aan mijn klanten over het kiezen van verfkleuren. En dit is zoals ik zelf ook kleuren kies in mijn interieurontwerpen. Ik dacht, dat is handig om ook aan jou te vertellen.
Ik geef je een algemeen advies wat goed werkt in veel woonkamers. Kijk zeker eens hoe het bij jou staat.

De juiste kleur kiezen voor je huis is heel belangrijk
De muren in een kamer zijn een van de grootste oppervlakken in een ruimte. Het verbindt alles met elkaar wat in de kamer staat.
Goed gekozen kleuren zorgen dat je een prettig gevoel krijgt als je de kamer binnenkomt. Het geeft rust.
Een kleur die minder goed past kan kil of onprettig aanvoelen, wat ten koste gaat van de hele sfeer. Dat is zonde én is te voorkomen.

Witte muren? Of toch niet?
Veel mensen kiezen witte muren. Maar wit, ook gebroken wit zoals RAL 9010, geeft een hard contrast wat minder prettig voelt.
Mijn tip: kies liever een lichte zandkleur op alle wanden als basiskleur. Een goed passende zandkleur voelt namelijk heel fijn warm. In plaats van een zandkleur als basiskleur kun je ook een warme lichtgrijze tint nemen. Kijk wat mooier staat bij jou.

Kies de kleuren in de ruimte zelf
Bekijk altijd in de ruimte zelf welke kleur of kleuren mooi staan in combinatie met de andere elementen in je kamer. Want elk huis heeft zijn eigen lichtinval.
Hang een paar verschillende kleurstaaltjes op de betreffende muren. Bekijk het op verschillende momenten op een dag. Liefst ook bij regen en zon. Zodat je ziet hoe een kleur bij jou staat.

Accentkleur
Als je een accentkleur overweegt, dan kun je hieraan denken: als eventuele accentkleur kun je kiezen voor een meer donkerdere versie van de gekozen basiskleur.

Het is leuk om een meer verrassende kleur te kiezen. Een meer afwijkende kleur. Een kleur die al ergens in je interieur terugkomt. Bijvoorbeeld in een meubel, in een sierkussentje op de bank, of wat zit in een schilderij. Dat hoeft niet dezelfde tint te zijn. Kies liever een niet te felle kleur, maar een vergrijsde tint ervan.
Heb je (veel) gekleurde meubels, dan is een accentkleur niet altijd nodig omdat er al veel gebeurt in je kamer. En er al verschillende kleuren zijn. Het moet niet onrustig gaan ogen. Een goed gekozen basiskleur op alle wanden kan dan al voldoende zijn.
Je woonkamer wordt een eenheid
Welke verfkleuren het mooiste zijn kun je pas bepalen als het geheel bij elkaar is te zien. Koop je een nieuw vloerkleed of nieuwe meubels? Bijvoorbeeld een nieuwe bank, fauteuil of eetkamerstoelen, zorg dan voor de gekozen stofstalen als je de verfkleuren gaat kiezen. Leg de stofstalen van dat bepaalde meubel op de plek waar het meubel komt. Of kies de verfkleuren als de meubels er staan. Hang dan de verfstalen op de betreffende wanden en bekijk het geheel.

Gordijnen kiezen die mooi passen in het geheel
Voor een mooie eenheid: als je alles bij elkaar legt is dat ook het moment om raambekleding zoals gordijnen, duettes of jaloezieën te kiezen. Zo zie je alles bij elkaar in jouw unieke lichtinval. Zodat de gordijnen echt een mooie gezellige toevoeging zijn wat betreft sfeer, kleur en materiaal. En akoestiek!

Kleuradvies en interieuradvies
Lukt het je zelf niet om mooie kleuren te kiezen of heb je geen tijd of zin? Of wil je dat het nu goed gebeurt en echt naar je zin wordt?
Kleuradvies is een belangrijk onderdeel van het MEER LEF interieuradvies. Net als advies voor gordijnen. Ik help jou ook graag!

Liefs,
Carolien

Gratis E-magazine

Ontdek hoe jij zelf jouw huis
warm en gezellig maakt.

Download nu gratis jouw sfeer e-magazine.

Gratis Prachtige plek gesprek

Wil je geen uitgebreid plan, maar wel compleet geholpen worden? Met de optie om samen je meubels te kopen?

Meld je hier aan voor het gratis Prachtige Plek gesprek.